Sötsug och nyårslöften

Såhär en knapp månad in på det nya året börjar nyårslöftena sina och många faller tillbaka i osunda vanor. Känner du igen dig? Så här slipper du sötsuget.

Ett av de vanligaste löftena som ges i samband med nyår är att dra ner på socker och annat onyttigt i vardagen. Det kan handla om att skippa onsdagsfikat på jobbet eller kanske stå emot att köpa en kexchoklad till fredagsmyset. Tyvärr är det dock lättare sagt än gjort att ta till sig de goda vanorna för gott.

Tips för att hålla nyårslöftet

nyårslöfte nystartDet kan kännas tufft och tröttsamt att ta sig an ett nyårslöfte, trots att de i de allra flesta fallen är nyttiga för dig. Det kan handla om att sluta äta godis eller börja äta mer grön. Inte särskilt tufft på pappret, men när man väl ska komma till skott är det lätt att bli frestad av allt det goda runt omkring. Var och varannan kan nog erkänna att de lovat sig själva att dra ner på sockret, och många skulle nog även påstå att de kanske inte höll vad de lovade. Att nyårslöften har ett dåligt rykte att brytas tycks dock inte vara allt för sant. I SVT skriver de att det faktiskt är mer än hälften som lyckas hålla sina nyårslöften, betydligt fler än vad man kanske hade kunnat tro. I samma artikel från SVT framgår det att det finns några saker som man bör tänka på när man ger sig själv ett löfte. Det är att sätta tydliga mål att sträva mot. Om ett mål är för stort, till exempel att sluta med socker helt och hållet, tenderar man att misslyckas. Men om man däremot sätter upp delmål att jobba mot på vägen mot det större är risken att tappa motivation eller att ge upp helt mycket lägre.

Bli kvitt sötsuget

gott godisÄven om man sätter upp tydliga delmål för att nå upp till sitt sockerfria jag är det tufft att komma dit. Sötsuget kan komma och gå lite hur som helst, och är man inte medveten om hur man ska hantera det på bästa sätt är det lätt att falla dit igen. Likt själva tricket med att sätta upp delmål i samband med nyårslöftet finns det faktiskt knep hur man kan slippa sötsuget. Expressen skriver att sötsuget i grund och botten har en biologisk funktion, men att det egentligen inte tillför något fysiologiskt utan snarare psykologiskt – man känner sig glad när man får i sig det söta. Hur ska man då göra för att stå emot den där gnagande känslan och längtan efter något sött? Ett tips är att försöka ta reda på i vilka situationer man får känslorna. Kanske är det så att du äter för lite till lunch vilket gör att kroppen skriker efter energi framåt eftermiddagen. Ett annat tips är att försöka byta ut det rena sockret mot det naturliga söta, alltså frukt och nötter. Det är i grund och botten det vita sockret som är dåligt för kroppen.