Så ökar du chanserna att sova bra

Sömnen är livsviktig för att du ska fungera optimalt. Att sova för lite under en längre tid kan få en rad negativa konsekvenser. Därför är det viktigt att testa olika knep för att möjligtvis förbättra sömnen. Det finns förutom praktiska saker att göra även receptfria läkemedel som kan hjälpa dig att sova bättre.

Att prioritera sömnen är av största vikt för att hjärnan ska fungera optimalt. Det är vanligt att ha problem med sömnen, ungefär var tredje person lider av sömnsvårigheter. När du inte får bukt med dina sömnproblem finns det olika receptfria sömntabletter som du kan pröva. Det olika receptfria läkemedlen kan ha bra effekt beroende på vad ditt sömnproblem grundar sig i. Men det är ett bra val innan du går till läkaren och testar läkemedel på recept. Det bästa är att klara sig utan det starka tabletterna som inte sällan är beroendeframkallande.

Olika receptfria läkemedel kan hjälpa

När du ska testa receptfria läkemedel kan det vara en bra idé att försöka ta reda på vilken typ av sömnproblem du har. Om du har svårt att somna kan du testa en variant och en annan om du vaknar under natten. När du har testat både receptfria sömntabletter och andra knep för sömnproblem kan du gå till läkaren.

Tips för bättre sömn

Det finns några bra knep som du kan testa för att eventuellt sova bättre. Att undvika koffein och alkohol för nära inpå läggdags är en bra sak att försöka med. Sedan kan många bli hjälpta av att träna på kvällen. När du tränar förbrukas stresshormoner som kroppen samlat på sig under dagen och efter träningspasset vill kroppen vila. Att ha svalt i sovrummet, använda ett tyngdtäcke och undvika skärmar för tätt inpå sänggåendet är också bra knep att pröva. Det är även en bra idé att försöka lägga dig och stiga upp samma tid varje dag. Att göra olika avslappningsövningar är också något som många blir hjälpta av att göra. Sömnen är central i din hälsa och välmående och mycket händer i kroppen när du sover.

Sömnbrist kan ge:

  • Dåligt minne.
  • Ökad risk för olika sjukdomar.
  • Försämrat immunförsvar.
  • Ökad risk för övervikt.
  • Sämre humör.