Kom igång med simning

Sugen på att börja simträna men har svårt att komma igång? Här är några tips för att göra dig till en riktig fena på simning.

Även om du inte har en egen pool är det väl värt att ta några simtag då och då, det ger bra träning och ger goda resultat för den som vill göra sin kropp mer muskulös. Men att komma igång med sin simträning är inte det lättaste alla gånger, men som tur är finns ett knep som hjälper dig att ta dig över tröskeln: hoppa ned i vattnet och lär dig simma på riktigt. Med det menas att du ska våga ha huvudet under vattenytan, öva upp så du får kontroll över dina ben och få en bra andning. Och just andningen menar simproffset Josefin Lillhage är det svåraste att få grepp om då många glömmer att andas. Hennes bästa tips för att komma igång med simningen är som följer:

  1. Lär dig doppa huvudet under vattnet – bästa sättet är att sänka huvudet under vattnet några gånger och när du är under vattenytan släpper du ut luft och ”bubblar” sedan kommer du upp och andas, upprepa detta flera gånger i lugn takt.
  2. Hitta det rätta läget – för att lära känna din kropp i vattnet är det bra att göra flytövningar, till exempel ligg på rygg och låt kroppen flyta upp mot ytan, tänk på att höften ska vara nära vattenytan och sträck ut dig.
  3. Värm upp innan simningen – simma några längder i lugnt tempo och få en känsla för vattnet för att inte slita på dina leder.
  4. Simma intervaller – övergå till intervallsimning genom att simma snabbare i vissa länger och långsammare i andra, du kan även blanda olika simsätt i olika längder.
  5. Glöm inte att vila – när kroppen är varm och du har kört igång med intervaller ska du inte glömma att öka tiden för vila lite längre ju fortare du simmar i intervallen.

Öva på din simteknik

Något annat som är bra att tänk på när du ska simma är din simteknik. Om du kan crawl, fjärilssim och ryggsim som du växlar mellan när du simmar vanligt bröstsim ger det mer effekt, vilket ger kroppen en bättre workout. När du blivit van med olika simstilar kan det även vara en bra idé att byta vatten, att simma i bassäng, sjö och hav gör stor skillnad – prov så får du se!