Planera din träning och näringsintag

Alla som väljer att börja träna, gör det av en anledning. Beroende på anledningen så bör träningen ha ett mål. För att nå målet så krävs det att man gör så bra saker som möjligt och följer en plan. En del av planen handlar om kost, och det är viktigt att fylla kroppen med rätt bränsle för att få bra effekt på träningen.

Lägga upp en plan för träning

Du kanske ofta har tänkt att komma igång med träningen, men det är så många saker som hamnar i vägen. För mycket jobb, för lite tid, har inte råd med gymkort osv. Tänker du så, då kommer du aldrig att komma igång. Ett bättre sätt är att tänka: ”Jag vill träna, hur kan jag lösa det i nuvarande situation”. Kanske vill du börja träna för att bli starkare, kanske vill du börja träna för att gå ned lite i vikt, oavsett målet med träningen så behöver du börja med en plan. Utgå från tanken, vad ska jag göra och när ska jag göra det. En långpromenad eller ett pass i veckan på gymmet, bestäm dig för vad du ska göra och håll planen. Precis som vi nämnde ovan så är kosten otroligt viktig, oberoende av om du tränar eller inte. Tränar du så pass tungt att du inte får i dig tillräckligt med näring, så kan det vara läge att se över tillskott i kosten. Du kan skaffa marknadens populäraste proteinpulver eller andra tillskott, men var noga med att det är bra kvalitet och att du verkligen behöver det för den träning du genomför.

Träningen styrs av flera delar

Kost, vila och träning är den klassiska uppdelningen. Det gäller för dig att hitta en balans mellan dessa. Det spelar ingen roll hur mycket du tränar om du inte vilar eller äter. Missar du någon av dessa delar så får du inte optimalt resultat. Ta med detta i din träningsplan, pröva att skriva en matsedel för kommande vecka, planera mat utifrån den träning du vill och tänker göra. Vi nämnde protein här ovanför och det brukar vara populärt att stoppa i sig, kanske ibland bara för att man har hört att man ska stoppa i sig det. Och det är sant, protein är bra att tillföra till kroppen, i rätt mängd och rätt kvalitet. Det finns exempel på folk som inte vet vad de behöver och beställer protein för att det verkar vara häftigt. Ett exempel på att folk inte kollar upp produkterna tillräckligt kommer från en sida på nätet, där man ”sålde” proteinpulver med guld i. Denna bluff var ett aprilskämt, men det fanns faktiskt flera personer som trodde på det och beställde produkten. Klassiskt exempel på att man behöver veta vad man beställer och varför.

Målet med din träning

Börja med att bestämma dig för varför du vill träna, och vad målet är. Det kan vara så enkelt som en artikel i Sydsvenskan menar, träna för att må bra. Utgå sedan från vad du kan göra, inte vad som hindrar dig att göra det. Sätt även upp ett mål och en plan för kosten. Skillnaden mellan succé och fiasko kan bero på en sån sak som vad du äter. Så vår rekommendation är, ät rätt, träna på ditt sätt och må så bra som möjligt.