Ekologiska viner

Många viner idag innehåller en hel del tillsatser, på ett sätt som många av oss inte hade accepterat i övrig kost. Varför är vi så överseende med vad vi dricker, när vi genomgått en så stark våg av ekologisk mat? Sanningen är att man måste vända sig till rätt producent, för ekologiska goda viner behöver man en proffsig importör för att få tag på tycker vi.

Vill du veta mer om ekologiska viner kan du höra av dig till https://www.thewineagency.se/ som är en bra och gedigen importör av alla slags viner. De arbetar aktivt med hållbarhet och har även ekologiska och biodynamiska viner i sitt sortiment. De håller mycket hög kvalitet vilket gör att det inte blir svårt för dig att hitta bra viner som inte innehåller så mycket tillsatser som ”konventionella” viner gör. Ofta handlar det om själva processen, det vill säga hur vindruvorna odlats. En del viner odlas med konstgödsel, något som alltså inte ekologiska viner får.

Vad är ett ekologiskt vin?

Ett ekologiskt vin måste uppfylla särskilda krav på tillverkningen och odlningen av druvorna som används i vinet. Hårda regler och naturligt gödsel brukar vara det som avgör om ett vin är ekologiskt. Efterfrågan på ekologiska viner har ökat i takt med att folk medvetandegjorts om det faktum att vinerna odlats med konstgödsel och liknande. Här kan du läsa Systembolagets definition av ekologiska viner.

Allt fler tidningar tipsar också om ekologiska viner eftersom det fortfarande är ett område som gör många osäkra. Problemet med ekologiska viner brukar vara hållbarheten: går det verkligen att lagra ett ekologiskt vin? Ja, det gör det, men som alltid ska man läsa på om vad som gäller och det bästa är egentligen att fråga importören man beställt från hur vinet man beställt ska lagras.

Något som allt fler uppmärksammar är sulfiter i vinerna. Det kan bland annat göra att man får huvudvärk. Sulfiter brukar märkas ut på flaskans etikett – hör efter med din importör om den säljer några viner utan sulfiter eller om de har några bra tips på vad du kan dricka istället!