Må bättre med håranalys

För att må bra är det många saker som ska samspela. En balanserad kost, bra sömn, träning och tid för avslappning är några av de viktigaste komponenterna. Men vad kan du göra när det känns som att livet hamnat i obalans?

För att må bra behöver vi ha en bra balans av näringsämnen i kroppen. För mycket tomma kalorier och näringsfattiga halvfabrikat leder på sikt till bristsjukdomar och trötthet. Det kan vara svårt att få koll på de sammantagna näringsvärdena i det du äter. Här kan en hårmineralanalys vara till stor hjälp. Analysen är unik eftersom den kan visa hur kroppens balans av mineraler har varit under en längre tid. Med utgångspunkt i analysresultaten kan kost och rätt kosttillskott leda till ett bättre mående – inifrån och ut.

Hitta balansen i vardagen

Förutom att äta rätt och ta kosttillskott för att komplettera när det behövs finns det enkla sätt att må bättre i vardagen:

  • Skaffa goda vanor. Att träna vid samma tid varje vecka leder till att rutinerna sätter sig. Det tar ungefär tre veckor innan träningen blir en vana, så det gäller att hänga i och inte ge upp.
  • Använd skärmar med måtta. Det här är speciellt viktigt innan läggdags eftersom ljuset från mobilerna lurar hjärnan så att du känner dig piggare än vad du egentligen är. Dessutom har det visat sig att den som spenderar mycket tid på sociala medier generellt mår sämre än de som inte gör det. Exakt varför vet ingen, men det kan vara värt att begränsa tiden på Instagram, Facebook och Snapchat.
  • Ät gott och varierat. Se till att få i dig tillräckligt med frukt, grönsaker och fibrer. På det här sättet mår kroppen bättre. Det har på senare tid visat sig att tarmfloran är viktig också för det psykiska välmåendet. Så det finns all anledning i världen att se över vad som finns på tallriken. Men maten ska också vara en källa till glädje – se till att äta gott också!
  • Säg nej och ta en paus. Att säga nej är svårt för många. Men genom att säga nej och tydligt markera dina gränser kan du skapa plats för dig själv. Att lära känna sina gränser och respektera den är ett viktigt steg i att undvika ohälsosam stress.