Så skyddar du dina knän vid träning

Knäna är känsliga och det är lätt hänt att du råkar ut för en knäskada. Både för att förebygga olika skador i knäna och för att lindra en redan befintlig knäskada kan du använda knäskydd. Det viktigaste är att du hittar ett knäskydd som passar dig och dina knän.

Knäna är en av kroppens känsligast områden. De kan behöva extra stöd när du genomför hårda eller långa träningspass. Om du har haft en skada i knäna kan det också vara bra att ge dem extra stöd för att undvika att skada dig igen. Ett tips är att hitta ett knäskydd på nätet som ger ett bra stöd. Det finns flera varianter av knäskydd i olika materia, hitta ett knäskydd som passar dig. Det är speciellt viktigt att du stöttar upp dina knän om du har haft en skada tidigare och tränar mycket. När du använder knäskydd kan det vara en bra idé att du tar på det direkt innan du värmer upp för att få maximal effekt av värme och cirkulation redan från början.

Undvik framtida skadeproblem

Knäskador går att dela in i två kategorier. Det finns akuta knäskador och överbelastningsskador. Överbelastningsskador beror på att knäna har utsatts för stora påfrestningar under en längre tid. Akuta skador uppstår i direkt samband med träning eller vid våld mot knäna. För att undvika knäproblem och bygga upp knäna efter en skada är det bra att göra olika rehabiliteringsövningar som stärker knäna. Att bygga upp styrka i musklerna kommer att göra knäna mer stabila. Ett knäskydd kan vara till hjälp ur olika aspekter. Det kan skydda i kontaktsporter, vara ett stabiliserande skydd vid befintlig skada under en rehabiliteringsperiod eller som ett mer permanent stöd vid mer komplexa skador.

Träna varierat och stärk kroppen

För att undvika att skada dig när du tränar är det bra att träna varierat. Om du springer mycket är det bra att komplettera löpningen med styrketräning. Styrketräning stärker kroppen och gör den mer tålig mot fysiska påfrestningar. Om du är nybörjare på något är det bra att inte gå ut för hårt i början utan öka träningsmängden successivt för att undvika skador.