Ät rätt för dina muskler

Att äta rätt och träna regelbundet är viktigt för att du ska må bra. För att bygga muskler är det viktigt att äta rätt och nyttig kost. Kostersättning och proteinpulver kan hjälpa en bit på vägen, men om musklerna ska växa spelar kosten en stor roll. Att planera måltider är därför något som är viktigt vid muskelbyggning. För att bygga muskler behövs både ett träningsschema och ett kostschema.

Börja med att sätta tydliga mål. Målsättning är viktigt för att hålla motivationen vid liv. Tänk dock på att sätta realistiska mål som går att uppnå. Det är bra att ha ett långsiktigt mål, och några kortsiktiga mål. Ett långsiktigt mål kan vara att träningen ska integreras i vardagen på ett naturligt och roligt sätt. Ett kortsiktigt mål kan vara att gå från att bänkpressa 50 kilogram till 60 kilogram. När mål är satta är det dags att bygga ett kostschema, ett kostschema för att bygga muskler som leder till en friskare och starkare kropp. Utöver ett kostschema behövs givetvis även ett träningsschema.

Maten påverkar resultaten

Träning och mat går hand i hand. Det handlar inte bara om vilken typ av mat som förtärs, när och hur ofta mat intas påverkar också träningsresultaten. Enligt en artikel i Aftonbladet är det optimalt att äta var tredje till fjärde timme. När kroppen får mat och näring regelbundet tar den också upp näringen som finns i maten bättre. Därför är det viktigt att äta ofta när muskler ska byggas. Räkna med att äta upp till 6 gånger per dag. Det är även viktigt att se över vilken mat som hjälper att bygga muskler. Protein är kroppens byggstenar och är avgörande när det kommer till att bygga muskler. Protein kommer i många olika former, både animaliska och vegetariska alternativ finns. Oavsett vad som väljs är det viktigaste att komma ihåg att äta protein i samband med muskelbygge. Tänk bara på att köpa matvaror som håller hög kvalitet, exempel på proteinrik mat är:

  • Kyckling
  • Kalkon
  • Bönor
  • Nötter
  • Linser
  • Fisk

 

Kombinera maten med hård träning

En annan viktigt del när det kommer till mat och träning är att äta rent. Det som menas med detta är att undvika fabriksgjord mat som genomgått processer. Därför är det viktigt att planera och göra storkok så att kostschemat kan följas. Undvik också socker och alkohol, båda påverkar kroppen negativt och ger humörsvängningar. Detta i sin tur kommer att påverka träningen och prestationen. Vid träning är det viktigt att följa ett träningsschema och lyfta tyngre och tyngre. För att bli starkare och få musklerna att växa behöver också vikterna bli tyngre. Ett vanligt misstag när det kommer till träning och att bygga muskler är att äta för lite. Att träna hårt är viktigt, men det är också viktigt att äta mycket och ofta. Utöver protein är det viktigt att fylla på med bra fetter. Det viktigaste att komma ihåg är dock att äta ofta. Det behövs mycket energi för att musklerna ska växa.