Ät hälsosamt med rätt matkasse

Det är svårt att äta hälsosamt när inspirationen tryter. Men med recept och färdiga inköp hem till dörren kan du bara sätta igång. Det ökar chansen för dig att äta mer näringsrikt och hälsosamt.

matAlla vill förmodligen äta hälsosamt, men många saknar både inspiration och tid till att planera måltider. Det inte minst om man är en stor familj med flera munnar att mätta. Då kan det vara perfekt att få hem en matkasse en gång i veckan med färdiga recept att tillaga. Men eftersom det finns så många olika matkassar att välja mellan kan det vara skönt att få en överblick först, på Matkasseguiden får du snabbt en helhet och kan där välja rätt matkasse med hälsosamma recept, anpassade efter dina och familjens preferenser.

Ät nyttigare med dessa tips

I SVT går det att läsa en rapport där det står att bara en ynka tiondel av svenskarna äter hälsosamt. Dåliga matvanor är utbredda och dessutom den största riskfaktorn för ohälsa, både psykisk och fysisk. Ohälsosam mat är dessutom farligare för folkhälsan än vad bruk av tobak, alkohol eller för lite motion är.

Men vad ska man tänka på om man vill äta nyttigare? På Vårdguiden 1177 finns det flera goda råd att ta till sig när du vill äta hälsosamt och näringsriktigt:

  • Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj gärna rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.
  • Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra sorter.
  • Välj fullkorn när du äter pasta, bröd, gryn och ris.
  • Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja och smörgåsfetter märkta med Nyckelhålet.
  • Välj magra, osötade mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin.
  • Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark.
  • Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat. Använd salt med jod.
  • Minska mängden godis, kakor, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker.
  • Ät lagom mycket. Det vill säga, ät så många kalorier som du gör av med. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Äta grönt – och minska sockersuget

Sedan kan det vara bra att äta så mycket grönsaker och frukt liksom bär du kan om dagen. Gärna minst 500 gram. Det är ungefär två normalstora frukter och två eller tre nävar med grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Ett tips är att välja grövre grönsaker, som vitkål, blomkål, broccoli, bönor, lök och rotfrukter. När du äter grönt varje dag och minskar på kött och socker minskar du även risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdom liksom vissa cancerformer. Dessutom håller fibrerna i maten dig mätt längre. Du blir med andra ord inte lika sugen på den där bullen klockan 15, eller portionen med gräddglass till favoritserien efter kvällsmaten.

 

Livsmedelsverket finns det massor med goda tips och råd att få. Där hittar du allt från nyckelhålsrecept till råd om nötter och frön. Ta del av all hjälp som finns att få rakt framför näsan på dig så ska det nog gå bättre att äta hälsosamt i framtiden.