Därför är vaccination mot sjukdomar bra

Det finns olika vaccin mot flertalet smittsamma sjukdomar. Det går främst att ta vaccin mot olika infektionssjukdomar som sprids med virus eller bakterier. Vid utomlandsresor är det vanligt att ta vissa vaccin för att inte få sjukdomar som finns i andra länder.

Det finns flera skäl till varför det är bra att ta vissa vaccin. Vaccin är en form av läkemedel som skyddar mot olika sjukdomar. Genom vaccin är det många sjukdomar som har kunnat hållas borta från samhället på ett bra sätt. Det är många som tar vaccin för olika sjukdomar när de reser utomlands. Om du vill vaccinera dig är det möjligt att boka vaccinationer i Göteborg utan att behöva vänta länge. Där kan du vaccinera dig mot säsongsinfluensan, bältros, gula febern, stelkramp Polio, kolera, gula febern, hepatit A och B, TBE, malaria, kolera och många andra sjukdomar.

Vid resa är det viktigt att ta vaccin i tid

När du bokar vaccinationer i Göteborg är det bra att ta reda på när du behöver vaccinera dig för att ha ha ett bra skydd om du exempelvis ska ut och resa. Om du ska ta vaccin mot säsongsinfluensan är det bra att veta hur lång tid det tar innan den ger effekt. Säsongsinfluensavaccinet kan vara bra att ta redan i början av vintersäsongen för att inte riskera att bli sjuk.

Undvik att ta flera vaccin samtidigt

När du ska ta vaccin är det bra att inte ta flera vaccin på en och samma gång. Det är möjligt att ta vissa vaccin tillsammans som exempelvis vaccin mot säsongsinfluensan och lunginflammation. Det är onödigt att ta flera vaccin samtidigt eftersom du belastar kroppen och kan få olika biverkningar som är lätt att blanda ihop. Om du tar flera vaccin samtidigt kan även symptomen öka som att bli mer öm vid injektionsstället, feber och trötthet.

Fler väljer vaccin

Det går att vaccinera dig mot en mängd sjukdomar. Det är allt fler som väljer att ta vaccin mot bland annat vattkoppor, bältros och lunginflammation. Det är exempelvis fler i region Stockholm som exempelvis väljer att ta vaccin mot bältros.