”Naturligt” snus för finsmakaren

Den svenska snusmarknaden blomstrar, och de olika märkena tävlar om smaker som skog, jordiga bär, friska örter och bergamott. Snuset har blivit så pass hett i Sverige, och vid en översyn om vad man kan hitta för snus på nätet hittar man till och med snus med smak av mousserande vin. Ja, du läste rätt!

För den snusälskande människan kanske det inte kommer som en nyhet att man kan beställa snus i alla olika smaker online på https://snusers.se/ – här frontas nikotinfria alternativ till snus med smak av allt från skogens alla hörn till mousserande viner och exklusiva smaker av téernas bergamott. Snuset har verkligen fått en finsmakarkult kring sig, och många har just dessa lite sofistikerade karaktärer snarare än de som säljs på motsvarande cigarettutbud.

Inget cookie dough och banana split här inte, snusarna vill ha fina smaker. Vad beror detta på? Kanske för att man i snusbranschen riktar sig till mer en mer van publik som värdesätter smakupplevelsen av snuset på ett annat sätt än andra tobaksanvändare, men här kan vi på im-natur bara spekulera. Och självklart finns det väl lite mindre ”finsmakande” snussorter också, eller helt enkelt de gamla traditionella grov portion, ”utan trams”.

Fler smakexempel på snus:

  • Mint
  • Havsbris
  • Solglimt
  • Äpple
  • Salmiak

Snuset naturnära – men där går gränsen

Det har inte undgått någon att vi efterfrågar naturliga livsmedel och råvaror. Många av oss söker efter ekologiska alternativ till allt från tandkräm till hudvårdsprodukter, morötter och snus. Men efter en långtgående tvist i domstol kom man fram till att man inte får marknadsföra snus som ekologiskt. Naturnära smaker går an, men att marknadsföra det som ”eko” eller ekologiskt går alltså bort enligt domen mot ett specifikt snusmärke.

Problemet för Konsumentombudsmannen i fråga om snus som marknadsförs ekologiskt, var att folk kunde missuppfatta begreppet som att det hade hälsofördelar. Snusmärket ifråga bestred detta påstående, men i domstol fastlog man tillslut att man får marknadsföra snus på annat sätt hädanefter. Så oavsett om snuset blivit odlat ekologiskt eller inte, framgår det inte i marknadsföringen. Däremot går det bra att säga att snuset smakar mousserande vin, granbarr och jordiga bär. Läs mer om tvisten här eller i Aftonbladet.