Bevisat: e-cigg bättre än plåster

För den som kämpar med att sluta röka finns det en hel del olika sätt. Det bästa är förstås att helt och håller fimpa, men chocken som kroppen kan gå igenom med det plötsligt borttagna nikotinet kan vara mycket påfrestande för många. Stress och psykisk oro är inte ovanliga biverkningar. Nu har en studie kommit fram till att e-cigaretter är bättre sluta röka-medel än tuggummi och plåster.

Att sluta röka är inte lätt, och ofta är det förenat med mycket stress och dåliga känslor. Omgivningen kan verka oförstående och den som försöker sluta kan inte få det stöd den behöver för att sluta. En e-cigarett där man själv avgör nikotinhalten har visat sig vara ett av de bästa sluta röka-medlen, har en ny studie kommit fram till. Även om en så kallade ”vape” inte är felfri, så är det alltså ett effektivt sätt att dra ner på rökandet. Nu menar många att läkare kanske kommer börja rekommendera e-cigaretten som ett bra medel att sluta röka.

E-cigarett mer reglerad styrka

Fördelen med e-cigaretten är helt enkelt att du både själv kan trappa ner på nikotinet genom att blanda allt tunnare ”e-vätskor”. Dessutom menar många tillfrågade, så kan man mer komma till bukt med vanan. Försöker man sluta med tuggummi eller plåster så kommer man inte åt själva vanan, som många menar är det svåraste att komma över. Med effektiv nedtrappning kommer du istället kunna reglera ditt nikotinintag och avvänja kroppen helt från det beroendeframkallande ämnet.

Studien kan du läsa om i Svenska Dagbladet som också hänvisar till CNBC och NEJM.org. Läkare har innan detta varit mycket försiktiga med att rekommendera e-cigaretter som möjligt alternativ för den som vill sluta röka, eftersom det inte har funnits tillräckligt med vetenskapliga belägg för att säkerställa det som ett bra alternativ. Nu menar man att denna studie kan komma att förändra det och att e-ciggen kommer få en ny status inom läkemedelsindustrin. Det återstår att se hur det blir med den saken, men vi på im-natur kommer givetvis följa upp detta för att se hur det går.