Förbättra hårkvalitén med PRP och andra behandlingar

Många är det som önskar att de hade fylligare eller mer hår på huvudet. Vissa lider i tystnad, och är rädda för att de ska ses som fåfänga – men detta är något som många går igenom och som inte är något att skämmas för. För dig som mår dåligt över ditt utseende finns det många olika behandlingar att använda sig av, vilket kan vara ett bra sätt att förbättra såväl självbilden som självkänslan.

En bra sådan är PRP behandling, vilket står för platelet-rich plasma (”blodplättrik plasma” på engelska), och som även skämtsamt brukar kallas vampyrbehandling eller Draculabehandling. Den går ut på att ge nytt liv i hårbottnen genom en injektion av dina egna blodplättar – och det går också att använda den på samma sätt för att få förbättrad hy. En stor fördel med denna behandling är att den alltså inte är ett kirurgiskt ingrepp och därför går både snabbare och enklare att få gjord. Du behöver inte heller åka utomlands för att kunna genomgå behandlingen, utan den erbjuds på kliniker i svenska städer som Göteborg och Stockholm.

De passar PRP-behandlingar bäst till

Det finns flera grupper som PRP är lämpligt för. En sak som är bra att tänka på är att även om håravfall oftast brukar kopplas till män så är det något som kan påverka vem som helst oavsett kön, och att behandlingen fungerar lika bra för dig som kvinna eller icke-binär som den gör för män. Typgrupper där PRP är ett särskilt bra bra sätt att få mer liv och tillväxt i håret inkluderar:

• Du som märker att du har börjat drabbas av håravfall.
• Du som förväntar dig håravfall och vill arbeta förebyggande innan det börjar.
• Du som har genomgått en hårtransplantation och vill sätta fart på hårväxten.

Så går en PRP-behandling till

Under en PRP-behandling tas en liten mängd av ditt eget blod (inte mer än vad som tas vid ett vanligt blodprov), som placeras i en centrifug för att plasman och blodplättarna ska kunna separeras ut. Detta injiceras sedan i det område som du vill behandla – vilket när det handlar om hårkvalitet alltså är hårbotten. Du återhämtar dig sedan snabbt utan problem. Tänk på att det rekommenderas att göra flera omgångar PRP-behandlingar med åtminstone fyra veckors mellanrum. Prata med personalen på din klinik, så kan ni tillsammans lägga upp ett schema för behandlingar baserat på din situation och på dina behov.

Undersök huskurer innan du använder dem

Det finns många behandlingar som fungerar och har vetenskap bakom sig, men även många huskurer som bygger på skrock och önsketänkande. Se därför till att du kollar upp sådana innan du använder dem, så att du inte slösar tid på något som egentligen inte hjälper dig. Exempelvis är vitamindropp något som påstås kunna förbättra utseendet, men som enligt forskare snarare kan skada dig genom att de dig för mycket av vissa sorters vitaminer. En metod för att fixa slitet hår som fungerar är att bränna topparna, men detta är något som kan medföra fara om det inte utförs av experter på frisörsalongen.