Förbättra hälsan med rätt skor

Du har säkert hört många gånger om hur viktigt det är att ha på sig rätt skor. Det krävs en viss typ av skor för dina vardagsaktiviteter, en annan för träningen och ytterligare en sort för arbetet. Passform och bra material är självfallet A och O för att skorna ska vara lämpliga, men en annan, avgörande faktor är det du själv kan göra för att anpassa dem så väl som möjligt för dina fötter och din kropp.

Med bra skoinlägg kan du lyfta dina skor från bra till bäst. Det finns en myriad av olika varianter som är särskilt framställda för att underlätta promenerandet, att ge stöd och motverka eller lindra olika fot- och hälsobesvär. Här kan du läsa om hur du själv kan göra dina skor så fotriktiga som möjligt med olika sorters inlägg.

Identifiera önskemål och behov

Bland det första du bör göra när du har skaffat ett par bra, kvalitativa skor är att riktigt känna efter att de sitter som de ska. Det är inte alltid storleken som är problemet utan det kan lika gärna vara bredden eller vinklingen. Ett par platta skor kan till exempel sitta som handsken på foten men när du går göra ont om du har känsliga hälar. Med en liten kudde i hälpartiet kan problemet snabbt avhjälpas och du kommer uppleva skillnad på en gång. Andra, typiska fotbesvär som kan lindras med hjälp av skoinlägg är

  • Nedsjunket fotvalv – ett av de vanligaste problemen som avhjälps med hjälp av ett stödjande inlägg.
  • Mortons neurom – ett smärtsamt tillstånd där en nerv i framfoten utsätts för tryck. Avhjälps med pelotter eller specialsulor som avlastar skons framdel.
  • Hammartå – tårna vid stortån är krökta och kan därför rättas till med speciella, uträtande förband och inlägg
  • Hallus valgux – Stortån har blivit sned och leden nedanför har blivit mer framträdande, vilket leder till skavsår och smärta. Underlättas dels med en bredare sko, dels med en pelott som kan omfördela trycket på tåleden.

Temperatur och känslighet

Det är inte bara fotbesvär som kan motverkas med hjälp av skoinlägg, det är även hela kroppen. När du går korrekt påverkar det knäna och ryggen, och gör det lättare för dig att kunna motionera regelbundet. Även temperaturen spelar stor roll. Blir du lätt frusen om fötterna kan det bli en anledning till att inte gå den där promenaden du planerat, men med värmande sulor har du en fantastisk lösning. Sysslar du mycket med ansträngande aktiviteter eller om det är riktigt varmt ute kan du istället behöva ett par frottésulor som avleder fukt. Liten allmän stötdämpning i skon kan ge dig som har artros i knäna eller höfterna en större rörelsefrihet. Är du diabetiker behöver du skor som är mycket mjuka, och gärna inlägg som främjar cirkulationen.

Förutom inläggen finns det också en hel del annat du kan göra för att må så bra som möjligt. Se över din allmänna kroppshållning för att avlasta rygg och leder och lär dig tekniker för att göra löpträningen mer skonsam. Det är också klokt att ha flera skor att varva mellan för att motverka fukt och bakterier. Du bör aldrig låna andras skor vilket inte enbart beror på risken för fotsvamp utan också faktumet att alla människor har olika gångstilar och formar skorna ”fel” för din kropp.