Så gör du ett nyttigt julbord

December är en månad som är fylld av en massa mat och sötsaker. Om du vill äta nyttigt finns det andra alternativ och en del justeringar som du kan göra. Det allra bästa är att laga maten från grunden och undvika allt tillsatt socker.

När december börjar är det även starten på en period fylld med mat och sötsaker i massor. Den stora fördelen med julbord är att du kan själv välja vad du vill äta av och inte. När du ska laga julmiddagen kan du tänka lite extra på några saker för att få rätterna du serverar lite nyttigare. När du ska griljera julskinka kan du exempelvis använda osötad senap och hoppa över sockret om det står i receptet. När du sedan ska äta julskinkan kan du skära bort fettranden. Skinkan i sig innehåller mycket protein och om du inte äter fettet är skinka snålt på fett och nyttig. Sill är något annat som det kan förekomma mycket socker i. För att få inläggningar utan socker är det bästa att göra den själv. Då kan du själv bestämma hur mycket eller lite socker du vill använda. Om du köper sill kan du satsa på de krämigare sorterna som oftast innehåller lite mindre socker.

Laga mat från grunden

Att laga den mesta maten från grunden själv är en bra utgångspunkt om du vill ha ett nyttigt julbord där du har koll på vad allt innehåller. Färdiga köttbullar är ett livsmedel där det är fullt med druvsocker och potatismjöl vilket gör kötthalten lägre. Om du gör egna kan du skippa sockret och det blir hög kötthalt. Att servera gravad och rökt lax är nyttigt. Men den nyttigaste laxen är den du tillagar i ugnen. Du kan hoppa de feta köttbitarna och istället servera lax i olika former. Ägg är ett annat livsmedel som hör till julbordet som är väldigt nyttigt.

Satsa på fräscha grönsaker

Att byta ut godis och efterrätten till nötter och olika citrusfrukter är en bra idé om du vill ha en nyttigare julmiddag. Om du vill ha något sött kan mörk choklad med hög kakaohalt vara en bra idé. Att undvika att dricka alkohol, glögg och julmust kan vara en fördel om du vill hålla nere kaloriintaget Dessa drycker innehåller väldigt mycket socker. Drick istället kolsyrat vatten med någon god smaksättning. Att bjuda på grönkål i någon form, någon fräsch sallad med diverse grönsaker i och fiberrikt knäckebröd är hälsosamma och nyttiga livsmedel är ett tips.

Bra och nyttiga livsmedel på julbordet:

  • Skinka
  • Sill
  • Hemmagjorda köttbullar
  • Lax i olika former
  • Ägg
  • Grönsaker i olika former

Komponera ihop din egna nyttiga måltid

Om du ska äta julbord som du inte har tillagat själv kan du ändå fokusera på samma livsmedel. Det bästa med julbord är att du kan komponera ihop din helt egna måltid och på det viset få den mer eller mindre nyttig. Ett annat tips för att inte äta för mycket är att äta långsamt och verkligen känna efter när du är mätt.